Vakantie Lake District 2010


Deze vakantie gaan we naar noord Engeland. Het Lake District
Net als vorig jaar gaan we ook dit jaar weer met de jeep.

Donderdag 15 Juli

De eerste dag van onze vakantie. We gaan vanmiddag pas met de boot van IJmuiden naar Newcastle. Vandaag hebben we dus nog lekker de tijd om nog wat boodschappen te doen, en alle spullen op ons gemak in de aanhanger te laden. Om een uur of twee zijn we weggereden. Ijmuiden is niet zo ver, dus lekker binnendoor gereden. We waren ruim op tijd. Dat was op zich niet zo handig, want het duurde erg lang totdat de auto's op de boot mochten. We hebben dus ruim 1 ½ uur moeten wachten. De boot is erg vol met auto's maar het aantal mensen valt mee. Overal is genoeg ruimte om lekker te kunnen zitten. Het waait flink, dus je voelt de boot lekker wiebelen. Gelukkig hebben wij geen last van zeeziekte. 's Avonds lekker een Guiness en een cider gedronken om lekker in de Engelse sfeer te komen. Een tijdje met een Schot zitten praten die al een heel aantal jaar in Duitsland woont. We zijn lekker vroeg gaan slapen om morgen uitgerust wakker te worden.

Vrijdag 16 Juli

 

Vannacht is de wind wel wat gaan liggen, maar door de tegenwind is de boot wat later dan gepland. Het is droog, dus we besluiten de kap er nog maar af te houden. Het is ongeveer 160 km naar de camping. Het eerste deel is een vrij drukke doorgaande weg. Dat schiet wel op, maar is niet zo leuk rijden. Als we de weg afslaan geeft de navigatie aan dat we deze weg 59 km moeten volgen tot aan een rotonde. Dat geloven we eerst niet, maar het klopt wel. Het is een mooie weg, door een bos en over een pas met flinke hellingen en haarspeldbochten. Heerlijk rijden met de jeep dus. Bovenop een pas koffie gedronken, en een broodje gegeten. Het miezert een beetje, en is wel fris. Nadat we opgewarmd zijn weer op weg naar de camping. Deze was makkelijk te vinden. De routebeschrijving leek ingewikkeld, maar we reden er zo naar toe. Tijdens het opzetten van de tent waait het hard, maar het is gelukkig wel droog. We hebben aan alle kanten een prachtig uitzicht.
We hebben geen zin meer om boodschappen te gaan doen, dus gaan eten in de INN die op ongeveer 100m van de camping ligt.

 

Zaterdag 17 Juli

Vanwege het uur tijdsverschil en omdat we gisteravond vroeg zijn gaan slapen waren we vandaag lekker vroeg op. Na het ontbijt zijn we zonder kap maar in regenpak een stukje gaan toeren in de jeep op zoek naar onze eerste caches in het Lake District. De eerste bij een parkeerplaats uitkijkend op Brotherswater hierin Joke's coin gedaan, hij was tenslotte twee dagen eerder ook nog gevonden. De tweede cache was een stukje verder klimmen, de tip was onder een grijze rots, nou daar lag het daar vol mee. Toen via een heel mooi smal weggetje omhoog met de jeep de cache heet Struggle omdat de koetsen hier vroeger moeite hadden de helling op (20%) te komen. Met de jeep ging dat prima. Bij de cache locatie werden we vreemd aangekeken door wat Engelsen omdat we in de regen reden zonder dak. Bij Ambleside even gekeken hoe we nog een leuk rondje konden toeren om daarna daar boodschappen te kunnen doen. Een erg leuk weggetje gevonden waar ook nog een cache aan lag. Omdat het ondertussen iets was opgeklaard toch maar bbq spullen gekocht. Nadat we terug op de camping waren nog een mooi rondje gewandeld vanaf de camping. De hele middag was het dan ook droog maar het waaide wel hard en was niet echt warm. De wind is de hele avond gebleven dus zaten we om ons te warmen dicht bij de bbq.

Zondag 18 Juli

Vanochtend iets langer uitgeslapen en heerlijk ontbeten met gebakken eieren met bacon terwijl een groot deel van de kampeerders in de regen en wind hun spullen pakten. Aangezien je je hier niet door het weer moeten laten beinvloeden gingen we gewoon op pad. Een klein stukje met de jeep naar Patterdale en vandaar een wandeling uit het routeboekje geleend van mijn collega Petra. Het was een prachtige wandeling langs Ullswater met hier en daar een stukje klimmen en mooie uitzichten. Voor het begin van deze vakantie uitdagend genoeg. Aan het begin van de wandeling nog een cache gevonden. Na de wandeling lekker gelunched in de Inn. Terug op de camping begon het te regenen en heel hard te waaien. Het hielt ook niet meer op. De hele middag en avond heeft het gegoten van de regen. De camping begint al een beetje blank te staan. Gelukkig staan wij hoog genoeg. Helaas is onze tent niet helemaal opgewassen tegen deze harde regen en storm, er lekt langs verschillende naden water naar binnen. Omdat het zo'n slecht weer is maar bij de pub gegeten. Bijna alle campinggasten zaten daar te eten.

Maandag 19 Juli

Een groot deel van de nacht heeft het hard geregend, en gewaaid. Het was dus helaas niet overal droog in de tent. Tijdens het ontbijt gaat het wel wat minder hard regenen, maar helemaal droog wordt het niet. Toch maar weer onze regenpakken aan en met de jeep een stukje touren. Nog een keer gestopt om een cache te zoeken. Helaas niet kunnen vinden. Toen richting een pont die dwars over een meer voer. Tijdens het wachten nog een cache gevonden. Vanaf de pont via een boel hele smalle en steile weggetjes een stuk door een bos gereden. Op de GPS zagen we af en toe wel wat caches, maar die zijn niet altijd makkelijk te bereiken. Via Ambleside teruggereden en daar boodschappen gedaan. Het regent en waait nog altijd. Hopelijk wordt het in de loop van de week beter weer, en kunnen we wat meer gaan wandelen. Bij slecht weer wordt het hier afgeraden om de bergen in te gaan. Wij hebben niet veel bergwandelervaring, dus die waarschuwingen nemen we dan maar serieus. Wel nog even naar Brotrherswater gewandeld vanaf de camping en daar op een infobord een idee op gedaan voor een wandeling als het tenminste beter weer wordt.

Dinsdag 20 Juli

Na een laatste bui 's ochtends werd het toch eindelijk droog vandaag. Dus besloten we het er op te wagen. Vanaf de camping, 169 meter hoog, door een mooi en redelijk vlak dal langs de Dove Dale Beck op weg naar Hard Crag. In het dal scheen de zon en door alle vochtigheid en het steigen werd het al snel warm. De top van deze helling ligt op 830 meter we moesten dus een aardig eind klimmen. Gelukkig waren de paden goed begaanbaar maar soms wel erg nat, het pad werd soms een beekje. Het laatste stuk omhoog waren er tredes dus het was wel zwaar maar toch wel goed te doen. Hoe hoger je kwam hoe meer wind en mist waardoor de temperatuur ook veel lager was. Niet erg hoor als je je zo moet inspannen. De top was snel gevonden evenals de cache die hier iets onder lag. Moeilijker was het vinden van het pad terug zeker met alle mist. Eerst een stukje verkeerd gelopen toen terug en gelukkig het juiste pad kunnen vinden. Toen we weer wat waren gedaald werd het zicht ook weer beter en konden we goed zien waar we heen moesten. Was de heenweg door het dal terug liepen we over de heuvelrug. De condities zijn dan ook heel anders eerst veel rotsen nu veel meer gras en veen, soms erg soppig. Op het laatst moesten we heel steil dalen om weer bij Brotherswater uit te komen. Ook dit was weer zweten en met vermoeide voeten niet echt makkelijk.Totaal 15,4 km gewandeld, en 890m hoogteverschin overbrugd, best een pittige wandeling dus. Beneden aangekomen langs het meer terug gelopen naar de camping. Na wat drinken toe aan een douche jammer genoeg was er geen warm water en is het ook weer begonnen met regenen.

Woensdag 21 Juli

Na de pittige wandeling van gisteren vanochtend met stramme spieren opgestaan. Vandaag dus maar geen wandeling maar een tourtochtje met de jeep langs een aantal caches. Gelukkig was het weer droog en hadden we mooi uitzicht vanuit de jeep. Eerst vooral bergtoppen later een groot meer. Een van de caches lag vlak bij een grote waterval en die zijn we dan ook gaan bekijken. De weggetjes werden steeds smaller en mooier en uiteindelijk hield de weg zelfs op. Dit wisten we al wel en dus zijn we een groot deel via dezelfde weg terug gereden. In totaal een rondje van zo'n 65 km gereden en 9 caches gevonden. Op de terugweg even boodschappen gedaan en toen voor de tent lekker wat gedronken. Na het doen van de was bij de pub op het teras een lekker koud biertje gaan drinken. Daar beslist om daar 's avonds ook te gaan eten niet op het teras want toen de zon daar weg was was de wind nog best fris. Toch hebben we vandaag wel weer een lekker kleurtje op onze gezichten gekregen.

Donderdag 22 Juli

We zullen wel goed uitgerust zijn want we worden steeds vroeger wakker 's ochtends. Na zoals elke ochtend een lekker uitgebreid ontbijt gaan we zo weer een klim wagen op weg naar een cache. Een klein stukje met de jeep naar een parkeerplaats. Vanaf hier nog maar 580 meter tot aan de cache. Alleen ook zo'n 550 meter omhoog. Een flinke klim dus. Er liep wel een pad, maar af en toe moesten we echt klimmen. Af en toe trok de bewolking open, en hadden we een prachtig uitzicht. Bij de top aangekomen was het helaas weer zwaar bewolkt, hier dus geen mooi uitzicht voor ons. De cache was snel gevonden. Vlak bij lag er nog één. Die was zonder veel hoogteverschil te bereiken. Daarna voorzichtig weer naar beneden. Weer een prachtige wandeling. Hoewel het wel droog was werd het 's middags steeds kouder. Dus maar naar de pub om daar op te warmen.

Vrijdag 23 Juli

Vandaag op pad naar de volgende camping. Heerlijk in de zon ontbeten, en alles droog in kunnen pakken. Dat is weer eens wat anders dan al die regen van de afgelopen dagen. Het is niet zo heel ver, maar met de aanhanger besluiten we wel een stuk om te rijden. De kortste route is via de Hard Knot Pass. Dit is de weg met de steilste hellingen van Engeland. Met de aanhanger achter de jeep lijkt ons dat niet zo'n goed ide. Zonder natuurlijk wel, dus we gaan deze week nog wel de pas rijden zonder aanhanger. Net onderweg begin de jeep een ratelgeluidje te maken. We kunnen niet vinden wat het veroorzaakt en hij doet het nog wel dus maar gewoon doorgereden. Later was het geluid weer weg. We zijn wat vroeg op de camping, en we hebben niet gereserveerd. De camping is eignlijk vol, maar na navraag blijkt er een annulering te zijn, en kunnen we toch nog terrecht. Het uitzicht is hier minder dan op de andere camping, maar dat kan ook bijna niet anders. We staan hier wel lekker beschut tegen een boswand aan. In het zonnetje voor de tent gegeten, en 's avonds nog een klein wandelingetje door het bos gemaakt.

Zaterdag 24 Juli

Vandaag eerst heerlijk in de zon ontbeten. Na het ontbijt begon het al wel wat te betrekken dus namen we de regenpakken maar weer mee op onze geplande cachewandeling. Een niet al te zware wandeling door het bos langs in totaal 7 caches. Bij velen waren we pas de 5e die de cache vonden. Gelukkig bleef het tot bijna het eind gewoon droog en hebben we alle caches kunnen vinden. Sommige waren erg goed verstopt en bij andere had onze gps best wel veel afwijking. Weer bijna bij het eind kwamen we nog een stel mede cachers tegen die net begonnen aan de tocht en ons logje bij de eerste cache hadden gelezen. Met de jeep nog even naar de kust gereden maar toen begon het toch steeds harder te regenen en dan is het maar een trieste bedoening aan het strand. 's Middags lekker in de Inn gelunched want er leek nog even geen eind te komen aan de regen. Er kwamen daar een aantal  doorweekte Engelse wandelaars aan die zich, hoe verbazingwekkend ook, door de regen hadden laten verrassen.

Zondag 25 Juli

Het is gelukkig weer droog vandaag. Nog wel wat bewolkt. Vandaag zijn we na een ontbijt met Engelse worstjes een stuk gaan touren met de Jeep. Via en aantal smalle weggetjes naar de Hard Knot pass. De steilste pas van Engeland, met hellingen van 30% en veel haarspeldbochten. Ook is deze weg maar één auto breed, dus je moet op passeerstukjes op elkaar wachten. Prachtig om hier met de jeep te rijden. Ons oude beestje komt nog makkelijk boven. De hellingen naar beneden zijn een goede oefening voor de beenspieren, remmen op een 30% helling koste flink wat kracht. Wel een prachtige weg om te rijden. Vooral onder motorrijders is deze pas erg in trek. Omdat het zondag is is het waarschijnlijk wel wat drukker dan normaal. Aan de andere kant van de pas via een ander dal over ook erg mooie en smalle weggetjes naar birker fell. Onderweg nog in een Inn gelunched. Birker Fell is ook flink steil omhoog en omlaag, maar slechts 25% hellingen. Een prachtige rondrit gemaakt. Onderweg nog een paar keer gestopt om een stukje we wandelen, en wat caches te zoeken. Ondanks dat het de hele dag droog bleef besloten we 's avonds lekker in de pub te gaan eten.

Maandag 26 Juli

Gelukkig zijn we gisteren gaan touren want na een zonnig ontbijt begon het al snel te regenen. Omdat we de top van de Screes door de laaghangende bewolking niet konden zien besloten we een laag rondje om het meer Wasdale te gaan lopen. We begonnen aan de kant van de asfaltweg omdat ik, Sandra, lopen over asfalt vermoeiender vind dan lopen over onverharde paden. Vanaf de camping eerst een stuk over de weg, maar daar rijden gelukkig maar erg weinig auto's. Vervolgens een stuk over een wandelpad langs het begin van het meer daar ook de eerste cache van deze dag gevonden. Toen een heel stuk langs de weg tot het eind van het meer onderweg nog twee caches gevonden. Omdat het er niet uitzag dat het snel droog ging worden onze broodjes maar in de regen zittend op een nat bankje opgegeten. Vanaf hier gingen we van het asfalt af eerst nog over een breder pad langs een carpark, camping en boerderij en toen via een voetpad aan de overkant van het meer terug. Aan het begin van dit voetpad stond een waarschuwing dat het pad op plaatsen rotsachtig was en dat het bij slecht weer glad kon zijn. Gelukkig hield het op met regenen. Niet dat we echt droog werden want we liepen tussen erg natte varens. In het begin waren de paadjes smal maar goed begaanbaar soms met stukjes los grof grind. Aan het eind was een stuk van circa een kilometer waar je volgens ons niet meer kon spreken van een pad. Je moest klimmen tussen rotsen sommige groter dan wijzelf en deze waren door de regen ook nog eens behoorlijk glad. Dit was erg vermoeiend en ik vond het ook best eng. Niet geheel onterecht bleek toen mijn ene voet weggleed en ik met mijn scheen tegen de rots aankwam waar ik op had willen klimmen. We waren allebei erg geschrokken maar behalve een schram en een blauwe plek was er niets aan de hand en terug gaan was geen optie meer. Dus gewoon door op handen en voeten. Wat was ik blij toen we dit stuk hadden gehad en we weer op een gewoon paadje liepen. We waren snel aan het eind van het meer en vanaf daar liepen we over een breder pad terug naar de camping. Daar eerst lekker wat gedronken toen een warme douche en 's avonds een verdiend etentje in de pub. Aangezien we aan de bar gezellig aan de praat kwamen waren we pas over elven terug bij de tent.

Dindag 27 Juli

Na onze bikkeltocht van 18 kilometer van gisteren leek het ons het beste om vandaag onze benen wat rust te gunnen. Dus gingen we een stuk touren met een aantal caches vlak aan de route. We reden over hele mooie smalle steile paadjes sommige met gras op de weg. Toen we wegreden spetterde het nog een beetje maar onderweg hebben we het zo goed als droog gehouden. 's Middags hebben we kaarten geschreven en gepost en gebruikmakend van een onbeveiligd netwerk al onze caches gelogd en een concept versie van dit verslag online gezet. Het weer was zelfs zo goed dat we 's avonds besloten te gaan bbq-en.

Woensdag 28 Juli

Vandaag gepland om onze eerste multi in Engeland te gaan lopen. Op Birkerfell was een rondje rond Devoke Water van ongeveer 5 kilometer met makkelijk te beantwoorden vragen en een niet te ingewikkelde som voor het eindcoordinaat. Door de regenval van voorgaande dagen waren delen van het pad wel erg zompig. Maar de omgeving was erg mooi en vandaag was het droog. Om bij de cache te komen ging je via Water Crag en Rough Crag twee niet al te hoge hellingen maar wel met een mooi uitzicht. Na de multi bij het meer ook nog een single gevonden. Omdat het weer niet echt mooi was en het er de vorige keer zo gezellig was zijn we in de pub gaan eten. Dit keer was het erg druk en ondanks dat we een tafeltje hadden was het eerst nog maar de vraag of we er ook konden eten. Gelukkig kon dit toch wel maar de sfeer was niet zo best als maandag het werd dan ook minder laat.

Donderdag 29 Juli

Op ons gemak ontbeten. Het is wel bewolkt, maar de zon lijkt af en toe door te komen. Via lekker smalle weggetjes naar een meer gereden. Het Ennerdale Water. Onderweg nog een paar keer gestopt om een stukje te wandelen en wat caches te zoeken.Bij het meer een stukje langs het water en door het bos gewandeld. Tijdens het wandelen 4 caches gevonden. De laatste was wel 30 meter erg steil omhoog klimmen, en boven bij de cache aangekomen stond er een bankje. Geen idee hoe je daar kan komen zonder die klim. Terug naar de camping brak het zonnetje af en toe door. Hopelijk blijft dat zo, en kunnen we weer lekker gaan BBQen.

Vrijdag 30 Juli

Ondanks de weersvoorspelling begon vandaag zonnig. Vanaf de camping hebben we een rondje gewandeld van ongeveer 6 kilometer en het grootste deel daarvan liepen we in ons t-shirt. Onderweg een aantal salamanders gezien die zich op zaten te warmen in de zon. Het eind van het rondje begon het regenen en dat heeft het de rest van de dag gedaan. Eerst nog in Gosfort een paar bijzondere biertjes uit het Lake District gekocht om thuis na te kunnen genieten en toen in de Strands Inn & Brewery het nieuwe biertje van de tap gaan proeven onder het genot van een lekkere lunch. Erik vond het bier met gember wel lekker ik niet. Onze top 6 van in de micro brouwerij gebrouwen biertjes zal ook zeker niet gelijk zijn. Maar we hebben er wel 6 kunnen proeven. Omdat het 's avonds nog steeds hoosde zijn we lekker bij de pub gaan eten. Daar zaten naast ons de buren van de camping dus dat was erg gezellig. Zij gaan vaker op vakantie naar het Lake District om te wandelen. Ze hebben een verzameling boeken met beschrijvingen van wandelingen. Wij waren erg blij dat de schrijver bij het moeilijke stuk van maandag ook had overwogen om het laatste stuk eventueel zwemmend door het meer af te leggen. Uiteindelijk nog een afzakkertje gedaan in de Strands omdat de buren afscheid wilde nemen van de barman die met hun naar de top was gewandeld.

Zaterdag 31 Juli

Gisteravond zijn we niet vroeg gaan slapen. 's ochtens lekker rustig aan gedaan, en alle spullen ingepakt. Om een uur of elf zijn we weggereden vanaf de camping. Op weg naar Northumberland. Het was droog, en af en toe was er een beetje blauwe lucht te zien. Het was maar zo'n 140km rijden, dus we waren lekker op tijd bij de camping. Daar werden we hartelijk welkom geheten door de beheerder.We staan hier op een mooi vlak stukje. Nadat de tent was opgezet zijn we even boodschappen gaan doen. De supermarkt in Haltwistle is zeven dagen per week van 7 tot 10 open. Over boodschappen doen hoeven we ons dus geen zorgen te maken hier. Nadat we weer terug op de camping waren eerst even wat gedronken, en daarna een stukje gewandeld richting de Hadrianus Wall. Daar twee caches gevonden.

Zondag 1 Augustus

Na een heerlijk ontbijtje met gebakken eieren en spek besloten we een lekker stuk te gaan wandelen vandaag. Op een paar kilometer afstand ligt een romeins fort Vindolanda. Hier zijn we naar toe gewandeld. Veel geleerd over de geschiedenis, en hoe de Romeinen hier leefde. Door vrijwilligers worden er continue opgravingen gedaan. De verwachting is dat ze nog ca 200 jaar bezig zijn voordat alles onderzocht is. Terug via de hadrianuswall gewandeld, en nog een paar caches gevonden. Langs de Hadrianuswall liggen erg veel caches. Het bleek toch nog een pittige wandeling van zo'n 23 kilometer, maar het is hier minder steil dan in het lake district, dus het was best te doen. Het weer was redelijk, dus tijdens het boodschappen doen besloten we te gaan BBQén. Om een uur of negen zaten we nog lekker voor de tent, met een worstje op de BBq toen het hard begon te regenen. Een vroegtijdig eind dus van het eten. Gelukkig hadden we al wel genoeg op, want na zo'n flink stuk wandelen heb je wel trek.

Maandag 2 Augustus

Vandaag een stuk gereden. We hebben nog geen gedetaileerde kaart van dit gebied. Dus op de GPS maar wat gekeken, en ergens naar toe gereden. Onderweg zagen we op de GPS een cache. Deze zat (zoals zo veel hier) bij de Hadrianuswall. Er was een parkeerterreintje waar je 3 pond moest betalen om te mogen staan. Dat vonden we wat te veel om alleen een cache te zoeken, en we zijn maar doorgereden. Een stukje verder was er een gratisparkeerterrein, daar lag ook een cache vlak bij. Die dus maar gaan zoeken, en gevonden. Ook nog even naar de resten van een romeinse signaaltoren gekeken. Overal zie je hier overblijfselen uit de romeinse tijd. Ook nog bij een 18e eeuwse abdij gekeken. Deze was gedeeltelijk opgeknapt. Zonder goede kaart heb je geen overzicht van waar je precies heen gaat, en dat is best wel lastig. Op de terugweg boodschappen gedaan, en ook een stafkaart gekocht. Het was lekker weer, dus BBQ eten gekocht, en tot een uur of negen zitten eten. Toen we net klaar waren kwam iemand vragen of hij onze BBQ mocht lenen. Op deze camping zijn instant BBQ's verboden, en bijna alle engelse hebben hier een instqant BBQ. We hebben onze BBQ uitgeleend, en 's ochtens stond hij weer netjes voor onze tent.

Dinsdag 3 Augustus

Gisteravond heb ik goed op de kaart gekeken. Er zijn hier niet veel plekken waar je met de auto van de verharde wegen af mag, maar ik heb er toch een paar gevonden. Een onverhard pad door een bos. Aan het begin stond een waarschuwingsbord dat deze weg niet geschikt was voor motorvoertuigen. Nog even gekeken of we er wel in mochten, en het was een "public right of way" dus het hek open, en doorgereden. Het was een onverhard pad met behoorlijke kuilen. Op een gegeven moment moesten we dwars door een beek heen. Halverwege lag ook nog een cache. Deze dus op zo'n 60 meter met de auto kunnen benaderen. Het laatste deel was wel flink door de brandnetels. Het pad liep nog een heel stuk door het bos verder. Op een gegeven moment zag ik een grote vrachtwagen met hout uit een ander pad komen. Die heb ik maar even voor laten gaan,  en de chaufeur moest naar ons lachen, en zwaaide. Weer op de verharde weg de auto geparkeerd, en een stuk gewandeld. Er worden hier veel bomen omgezaagd, dus sommige paden die volgens de kaart door het bos lopen, lopen in werkelijkheid door een kale vlakte. Op de terugweg naar de camping nog een paar kleine weggetjes uitgezocht. Het laatste deel even over een doorgaande weg met een flinke tegenwind. Het waait erg hard, dus vandaag meer even niet BBQén.

Woensdag 4 Augustus

Op de kaart hadden we gezien dat de Schotse grens toch redelijk dichtbij ligt op iets meer dan 50 kilometer. Aangezien ik, Sandra, nog nooit in Schotland ben geweest leek het ons wel leek om daar heen te gaan vandaag. We hebben dan ook een mooie tourtocht gereden met een deel door Schotland. Daar een rondje caches gezocht en de meeste gevonden. Het was een erg mooi rondje in Schotland met kleine weggetjes tussen bergen en langs hei en bos. In een pub uitgebreid gelunched. Het waaide hard maar de zon scheen wel de hele tijd en dus hebben we beide ons gezicht verbrand, want wie smeert zich nou in met zonnebrand als je naar Schotland gaat? Totaal hebben we 189 kilometer gereden deze dag. Voor het avondeten hebben we een "kaasplank" gekocht aangezien we de kazen hier in Engeland zo lekker vinden, sommige met een beetje pickeled. Morgen maar niet te ver met de jeep, kan hij even bijkomen van vandaag.

Donderdag 5 augustus

Na de lange tourtocht van gisteren vandaag maar lekker vanaf de camping gaan wandelen. Weer een stuk langs de Hadrianus muur nu niet richting het fort maar richting het museum. Niet dat we die vandaag ook gaan bezichtigen dit staat voor zondag op de planning omdat we al om 11 uur van de camping moeten en we pas vanaf half 3 bij de boot hoeven zijn en vanaf de camping is het ongeveer 50 kilometer dus zo'n uurtje rijden. Tijdens de wandeling 5 caches waaronder één earthcache gevonden. Ook een letterbox met stempel dit keer. Eerst scheen de zon nog maar later begon het toch ook nog te regenen. Aangezien het terug bij de tent toch wel weer leek op te klaren en we er gewoon zin in hadden hebben we lekker wat spullen gekocht voor op de bbq. De wind is hier altijd wel erg aanwezig maar door hoe we de tent hebben neergezet kunnen we kiezen aan welke kant we gaan zitten en dan zit je vaak toch ook wel beschut. Het weer werd inderdaad steeds beter en we hebben zelf nog even lekker in het zonnetje gezeten en heerlijk genoten van de bbq.

Vrijdag 6 augustus

Erik had op de gps een offroad cache in de buurt gezien. Waarvoor je volgens de leggers van deze cache een 4x4 met genoeg bodemvrijheid nodig had en je moest niet bang zijn voor krassen. Echt wat voor onze jeep dachten wij zo. Daar aangekomen reden we over een heel mooi weggetje met veel gras en een paar kuilen maar als je het maar rustig aan deed was dit ook wel met mijn Seat gelukt. Toch leuk zo'n kleiner weggetje en vanwege deze cache had Erik ook nog een multi gezien in een gorge. Na de "offroad"cache op weg naar de multi. Deze was in een erg mooi gebied langs een rivier. Niet zo magisch als de gorge in de Yorkshire Dales een paar jaar terug maar een leuke cache waarbij je de coördinaten van een eerste cache kreeg en hier de coördinaten van het eindpunt vond. In verschillende logjes hadden we gelezen dat je het goede pad moest kiezen omdat het anders erg moeilijk werd. Waarschijnlijk was dat ons gelukt want beide cachelocaties waren vrij makkelijk gevonden.

Zaterdag 7 augustus

Vandaag was het bij een museumspoorlijntje (south Tyledale railway) in de buurt Gala Day. Deze dag reden er extra stoomtreinen. Wij hebben een enkele reis naar het eindstation genomen, en zijn terug gaan lopen. Op de terugweg nog een cache gevonden die langs de spoorlijn lag. Daar even een paar minuten gewacht totdat er weer een stoomtrein langs kwam. In het stadje lekker gegeten in een pub. Bij het station werd er wat gerangeerd met een goederentrein. Dat was leuk om te zien. Ook was er nog een klein museum tegenover het station. Dat was een verzameling van drie oude auto's wast oude motoren en heel veel andere verzamelde rommel. Er was ook een modelbaan met als motief het lokale station in de jaren 50, dat was erg mooi gemaakt. Helaas was de suppoost meer geintereseerd in een ovaal stukje spoor met een thomas de tank engine. Erg jammer want er was een mooi stukje modelbouw te zien. Toen we het museum uit kwamen begon het hard te regenen, de rest van de dag was weer. het mooi De speciale double header pasagierstrein hebben we alleen vanaf een afdakje gezien. In de regen terug naar de camping gereden, gelukkig werd het snel droog. Vanwege de regen maar geen BBQ spullen gekocht, maar wat lekkere kaasjes. Het klaarde wel flink op, en we hebben lekker voor de tent zitten eten.

Zondag 8 augustus

De laatste dag in Engeland. Lekker vroeg op gestaan en alle spullen opgeruimd. Om 10 uur reden we van de camping naar het museum. Daar aangekomen werden we meteen gefotografeerd door een aantal studenten. Het museum viel helaas wat tegen. Er was wel een mooie film waarin ze je een indruk gaven hoe het er in de romeinse tijd in dit gebied uit zag. Verder waren er vooral dezelfde voorwerpen welke we ook al bij het fort hadden gezien. We waren dan ook al om 11 uur uitgekeken. Dan toch nog maar op zoek naar een tweetal caches nabij de muur. Het was goed weer dus lekker om nog even buiten wat te doen. Tussen de middag hebben we bij een Inn lekker gelunched en toen naar Newcastle gereden. Daar waren we dus wat vroeger dan gepland en dus zijn we daar ook nog maar even gaan wandelen. Rond 15:00 gingen we door de doane waar ze wilde weten of we geen vuurwapens bij ons hadden. Hoe komen ze daar nou bij?? Gelukkig ging het inschepen dit keer veel vlugger en zaten we een half uurtje later op het dek in de zon met een biertje.

Maandag 9 augustus

Mede door het veel rustigere weer dan heen kwam de boot precies op tijd aan in IJmuiden. Omdat de zon al lekker scheen hebben we het afmeren lekker vanaf het dek bekeken. Om 10 uur reden we van de boot en binnendoor via kraantje lek en keukenhof terug naar huis waar we om 11 uur aankwamen. Deze vakantie in totaal 73 caches gevonden en ongeveer 1800 kilometer gereden met de jeep.